Rolul somnului în sănătatea mintală și de ce ar trebui să scapi chiar azi de insomnii

28 01. 2022, 13:04

Somnul este un proces misterior de regenerare a organismului care aduce beneficii nebănuite, atât în sfera fizică, cât și în cea psihică a corpului tău. Se vorbește tot mai mult despre cât de important este să te odihnești noaptea, să ai un program constant de somn, cu 7-8 ore de odihnă. Somnul are rolul de a restabili funcțiile vitale ale corpului, precum digestia, imunitatea, psihicul, emoțiile, sistemul circulator și sistemul muscular. Practic un somn odihnitor de 8 ore îți relansează sistemul imunitar și contribuie la buna funcționare a întregului organism.

Dar, ce este mai important de reținut este că somnul acționează direct asupra sănătății tale psihice. Și din acest punct de vedere este crucial să îți pui la punct rutina de somn. Există studii care au demonstrat că lipsa somnului produce în timp afecțiuni pshice precum, anxietate medie sau avansată, depresie, sindrom bipolar sau chiar schizofrenie. În general, insomniile pot fi de 3 tipuri, pasageră, acută sau cronică și pot avea multe cauze, așa cum se arată pe acest blog. Unul din factorii cei mai des întâlniți sunt stresul, apoi programul haotic de somn, alimentația prea bogată în calorii, condițiile medicale, cafeaua și alcoolul. 

Prin urmare, un somn bun se obține printr-o autodisciplină și grijă constantă pentru sănătatea generală a fizicului. Și un alt aspect esențial este să acoperi orele de somn după ora 22, deoarece în acest interval celulele creierului se refac, iar de aceste ore depinde tonusul organismului de a doua zi. De asemenea, dacă nu te odihnești bine între orele 22 si 2 noaptea, a doua zi pot apărea pofte pentru zahăr pentru a compensa lipsa de energie.

Potrivit Medical News Today, somnul este cea mai importantă funcție a corpului deoarece ajută la menținerea unui echilibru interior cognitiv, ce înglobează aptitudini precum atenția, memoria, învățarea și recalibrarea emoțională. Chiar și o noapte bună de somn te ajută să percepi realitatea așa cum este. Se știe, de altfel, că privarea îndelungată de somn duce la halucinații și pierderea simțului orientării.  

Așadar, caută să găsești soluții ce sunt potrivite pentru tine pentru a avea un ritm de veghe-somn regulat, să nu exagerezi cu hrana înainte de somn, evită pe cât posibil cafeaua, alcoolul și ciocolata la orele târzii, și urmărește să acoperi orele cele mai importante cu odihnă. Un alt lucru de luat în seamă este mișcarea și masajul. S-a constatat că mișcarea produce endorfine și te ajută să adormi mai ușor, iar masajul este cel care relaxează corpul și îi stimulează capacitatea de a dormi mai bine.

Și nu în ultimul rând este foarte important ca în rutina zilnică de somn să elimini cu totul lumina albastră înainte de a te pune la somn, adică telefonul, televizorul, laptopul sau tableta. Încearcă pe cât posibil să creezi o ambianță plăcută în dormitor cu cel puțin 30 minute înainte de a adormi. Aprinde o veioză cu lumină difuză caldă, citește o carte relaxantă și ascultă muzică de inducere a somnului cu unde gamma și theta. Toate aceste eforturi, vor da fără îndoială rezultate și vei putea să te odihnești cum nu se poate mai bine.

Recent, cercetările științifice au putut să stabilească o legătură directă între insomnie și afecțiunile mentale. Așa că, cel mai important este să îți creezi o rutină de somn echilibrată pentru a evita apariția dezechilibrelor la nivel mental.

Sursa foto: pexels.com